افزايش نيروي کار جوان موجب رشد اقتصادي، نوآوري و پويايي اجتماعي ميشود. سرمايهگذاري در نسل جوان، تضميني براي آيندهاي پايدار و شکوفايي کشور است.
به گزارش
هفت چشمه به نقل از خبرنگار پايگاه خبري تحليلي«
جهانبين نيوز»، کاهش نرخ تولد و افزايش ميانگين سني جامعه، نگرانيهايي در زمينه تأمين نيروي انساني، رشد اقتصادي و آينده اجتماعي کشور ايجاد کرده است.
ايران نيز با چالش کاهش جمعيت جوان روبهرو است و براي مقابله با آن، سياستهاي حمايتي در حوزه فرزندآوري و خانواده تدوين شده است.
با اين حال، اين سياستها بايد در کنار عوامل فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي بررسي شوند تا تأثيرگذاري بيشتري داشته باشند.
ابعاد اجتماعي کاهش جمعيت جوان
زهرا احمدي جمعيتشناس و پژوهشگر اجتماعي در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: کاهش نرخ زاد و ولد در ايران بيشتر ناشي از تغييرات فرهنگي و سبک زندگي است.
وي تصريح کرد: بسياري از زوجهاي جوان فرزندآوري را به تأخير مياندازند يا تمايلي به داشتن فرزند ندارند، تغيير الگوهاي اجتماعي و افزايش تمايلات فردگرايانه، مهمترين دلايل اين روند هستند.
احمدي بر ضرورت فرهنگسازي در زمينه اهميت فرزندآوري تأکيد و توضيح داد: جامعه بايد تصوير مثبتتري از خانواده و فرزندآوري ارائه دهد.
وي ادامه داد: رسانهها نقش مهمي در اصلاح اين نگرش دارند و ميتوانند با توليد محتواي مناسب، نگاه مردم را نسبت به داشتن فرزند تغيير دهند.
احمدي پيشنهاد داد: سياستهاي تشويقي بايد در کنار تغييرات فرهنگي اجرا شوند.
وي اذعان داشت: اگر حمايتهاي اقتصادي و اجتماعي با تغيير نگرشهاي عمومي همراه شوند، جوانان انگيزه بيشتري براي تشکيل خانواده و فرزندآوري خواهند داشت.


نقش اقتصاد در کاهش نرخ زاد و ولد
علي رضواني کارشناس اقتصادي و مشاور مالي در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: مشکلات اقتصادي و تأمين هزينههاي زندگي، اصليترين مانع فرزندآوري هستند.
وي تصريح کرد: افزايش هزينههاي مسکن، آموزش و بهداشت، بسياري از زوجها را از فرزندآوري منصرف کرده، آنها نگران تأمين آينده فرزندان خود هستند.
رضواني تأکيد کرد: بايد مشوقهاي مالي و تسهيلات رفاهي به خانوادهها ارائه شود.
وي گفت: وامهاي کمبهره، تسهيلات مسکن، حمايتهاي آموزشي و درماني ميتوانند تأثير قابلتوجهي بر افزايش جمعيت جوان داشته باشند.
رضواني با بيان اينکه دولت بايد زمينه اشتغال پايدار را فراهم کند گفت: ايجاد فرصتهاي شغلي پايدار و تأمين امنيت اقتصادي جوانان، باعث ميشود آنها با اعتماد بيشتري تشکيل خانواده دهند و فرزندآوري را در اولويت قرار دهند.
تأثير روانشناختي کاهش جمعيت جوان
سميه نيکنظر روانشناس و مشاور خانواده در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: بسياري از زوجهاي جوان، آمادگي رواني لازم براي فرزندآوري را ندارند.
وي تصريح کرد: ترس از مسئوليتهاي والديني، نگراني از تغيير سبک زندگي و عدم آمادگي رواني، نقش مهمي در کاهش نرخ زاد و ولد دارد.
نيکنظر بر اهميت آموزش مهارتهاي فرزندپروري تأکيد کرد و گفت: زوجها بايد تصويري واقعبينانه از والدگري داشته باشند، دورههاي مشاوره و حمايتهاي روانشناختي ميتوانند نگرانيهاي مرتبط با فرزندآوري را کاهش دهند.
وي بيان داشت: برنامههاي حمايتي بايد شامل مشاورههاي رايگان خانواده باشد.
نيکنظر خاطر نشان کرد: آموزش روانشناختي و افزايش حمايتهاي اجتماعي، تأثير مثبتي در کاهش استرس والدين و افزايش تمايل به فرزندآوري خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار پايگاه خبري تحليلي«
جهانبين نيوز»، جواني جمعيت، عاملي کليدي در توسعه اجتماعي و اقتصادي کشور است.
کاهش نرخ زاد و ولد، ناشي از عوامل فرهنگي، اقتصادي و روانشناختي است که بايد بهصورت جامع بررسي شوند.
تشويق خانوادهها به فرزندآوري، نيازمند حمايتهاي مالي، تغييرات فرهنگي و ارائه مشاورههاي روانشناختي است.
تعامل ميان دولت، رسانهها، کارشناسان اقتصادي و جامعهشناسان، ميتواند مسير مؤثرتري براي حفظ جواني جمعيت فراهم کند.
اگر اين عوامل بهدرستي مديريت شوند، آيندهاي پايدارتر و نيروي انساني قدرتمندتري براي کشور تضمين خواهد شد.
انتهاي خبر/1020ج